30 Eylül 2016 Cuma

Microsoft'un Kuruluş ve Gelişim Hikayesi




Bir adam, bir sabah rast gele MİCROSOFT Şirketine girerek iş ister. O gün de şirketin bir tuvalet temizleyicisine ihtiyacı vardır. HR-Menajeri ile görüşür. Menajer test için kendisine tıkanmış bir lavobayı tamir ettirir. Adam testi başarır. İşe alınmıştır, ancak ne zaman başlayacağının kendisine e-maille bildirileceği söylenir. Adam, " benim e-mail adresim yok, çünkü bilgisayarım yok, adsl bağlantım ve ev telefonumda yok" der.  (internet cafeler henüz yoktur) Menajerde; “ Üzgünüz ama o zaman siz sanalda yoksunuz ve bu işte de yoksunuz ! ” der.

Adam, üzgün olarak sokağa çıkar, cebindeki son 10 $ ile, bir e-mail edinmeye mi çalışacağına veya ne yapacağına karar vermeye çalışırken, bir süpermarketin önünden geçmektedir. İçeri girer. 10 $ karşılığı KİRAZ almaya karar verir. Alır ve bu kirazları küçük ambalajlarla kapı kapı dolaşarak satar. Sonuçta akşam üzeri sermayesi, ikiye katlanmıştır. Sevmiştir bu işi ve bunu hergün arttırarak devam ettirir. Birkaç ay sonra yürümeyi bırakıp bir kamyonet, birkaç ay sonra da kamyon, devamında da kamyonlar alır. Aradan 5 sene geçtiğinde bu adam, yaşadığı şehrin ve ülkenin en büyük nakliyat firmalarından birinin, sahibidir artık.

Bir gün, ailesini sigorta ettirmek için bir sigorta şirketine gider. Sigortacı da, e-mail adresini sorar. "YOK" der. Sigortacı hayretler içerisinde kalır ve "e-mail adresiniz yok ama, holdinginiz var ?  Bir de e-mailiniz olsaydı, kimbilir şimdi neleriniz olurdu ? "   der. 

Adamın cevabı ; “ Benim e-mailim olsaydı, şu anda MİCROSOFT’ ta tuvalet temizliyor olurdum.” olur.

Bu, çok ilgimi çeken bir basit başarı hikayesinin şifresi olduğu için, siz okuyucularla paylaşmak istedim. İnternette çok vakit kaybeden ve e-mail adresi olunmasını çağdaşlık sayan bir gençliğimiz var. İnternetin her şeyde çözüm olmadığının anlaşılması, e-maliniz olmasa da çalışarak zengin olunabilineceğinin görülmesi ve kıssadan hisse alınması dileğiyle tabii. Haaa, bu yazıyı sizlerde e-mail deponuzda görmüşseniz, göndermişseniz, sizde muhtemelen TUVALET TEMİZLEYİCİLİĞİNE adaysınız anlamına gelmesi de, iş bu yazının  PÜF NOKTASI…

Apple'ın Doğuş Hikayesi ve Gelişimi

     Steve Jobs ve arkadaşı Steve Wozniak’ın teknolojiye olan ilgileri, 1972 yılında Hawlett-Packard şirketinde yarım günlük işe girmelerini sağlamıştı. Bu dönemde ev yapımı bilgisayarlar üzerinde çalışmaya başlayan ikili, ticari açıdan da birbirini tamamlamaktaydı.

Hem Jobs, hem Wozniak, ilerleyen yıllarda yaptıkları açıklamalarda, Apple’ın kuruluşuna giden yolu birbirlerini iyi tamamlayan bir ikili olmalarına bağlıyorlar. Onlara göre Wozniak’ın bilgisayar konusundaki bilgisi ve olağanüstü yeteneği, Jobs’un bilgisayarlara olan ilgisi ve pazarlama yeteneği ile birleşerek Apple’ın kurulmasını sağladı.
1976 yılında, Apple’ın üçüncü kurucusu olan Ron Wayne’ı da aralarına alarak, Apple şirketini, Jobs’un aile evindeki garajda kurdular. İlk bilgisayarları ise, Steve Wozniak’ın çabalarıyla sağladıkları sermayeyi kullanarak kurdukları, MOS 6502 işlemciye sahip Apple I oldu.
Gece gündüz bir garajda çalışarak ortaya çıkardıkları 200 adet Apple I bilgisayarı satan ekip, sonraki bilgisayarları üzerinde çalışmaya başladılar ve ortaya, daha başarılı olan Apple II çıktı.
Bu başarılarını daha üst seviyeye taşımayı ve ofislerde IBM’e rakip olmayı hedefleyen ekip, Apple III’ü geliştirdi.
Büyük hedeflerle Apple III’ü piyasaya süren ekip, beklenmeyen bir sorunla karşılaştı. Bir tasarım hatasından dolayı, aşırı ısınma sorunu yaşayan ve hasar gören yüzlerce Apple III geri çağırıldı. Ancak bu talihsizlik bile Apple’ın başarısına engel olamadı ve 12 Aralık 1980 tarihinde Apple şirketi halka arz edilerek rekor bir sermayeye kavuştu.
Bir anda kendini dev bir şirketin başında bulan Steve Jobs ilk hatalı kararlarından birini vererek, şirketin ticari yeterliliğe sahip bir yöneticiye ihtiyacı olduğuna karar verdi. Bunun üzerinde John Sculley, 1983 yılında Apple’ın başına geçti.
Apple içinde tam bir yeniden yapılanma başlatan Jobs, ilk çevrimiçi Apple Store’un açılmasını sağladı.Apple, müzik çalar piyasasına 2001 yılının son çeyreğinde iPod ile girdi.Bununla birlikte gelen iTunes yazılımı aynı zamanda iPod’un en popüler müzik çalar olmasını sağladı.Çevrimiçi müzik mağazası olan iTunes Store ise Nisan 2003’de hizmete girdi.
Jobs’un işi devralmasıyla birlikte estetiği ön planda tutan yazılım ve donanım ürünlerinin yanı sıra, internet yatırımları yapan Apple, tüm bu girişimlerinin karşılığını fazlasıyla alarak tarihinin en başarılı dönemine girdi.Tüketici elektroniği şirketi olma yolunda ilk adımını atan Apple, 2007 yılında bu yoldaki asıl adımını attı. Apple’ın telefon geliştirdiği söylentileriyle başlayan bu girişim, 2007 yılında iPhone’un piyasaya sürülmesiyle sonuçlandı.
iPhone’un Apple açısından bir diğer başarısı da App Store oldu ve daha açıldığı hafta içersinde 10 milyon iPhone uygulaması App Store üzerinden indirildi.

ALU NEDİR?



Bir bilgisayarda genel anlamda aritmetik ve mantıksal işlemlerin yapıldığı birime ALU adı verilir.

İnternet nasıl çalışır?

https://www.youtube.com/watch?v=CLAjjkWmJQM

FPU NEDİR?

Merkezi işlem birimi (MİB veya CPU) bir bilgisayarın en önemli parçasıdır. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler.

26 Eylül 2016 Pazartesi

BİLGİSAYAR BİRİMLERİ SIRALAMALARI

Byte
Kilobyte 
Megabyte
Gigabyte
Terabyte
Petabyte
Exabyte
Zettabyte
Yottabyte

Brontabyte
Geopbyte
Sayanbyte
Jotabyte
Gatobyte