21 Ekim 2016 Cuma

V-Sync


   Monitörün tazeleme hızını tespit edip, monitörün tazeleme hızına göre görüntüyü monitöre gönderir.

OLED (Organic Light Emitting Diode)


  
Işık yayan diyot anlamına gelir.


OLED ekranda görüntü nasıl oluşur ve LED ekrandan farkı nedir?


  OLED ekranlarda görüntü, çok sayıdaki organik filmden elektrik akımının geçmesi ile oluşan ışımadan oluşmaktadır. Bu şekildeki görüntü oluşumu LCD’den tamamen farklıdır. 
  OLED ekranlarda her piksel kendi ışığını kendisi oluşturup yayarken LCD ve LED ekranlarda piksellerin aydınlatılması için arka ışık aydınlatması gerekmektedir. Bu nedenle OLED ekranlarda her piksel ayrı ayrı iş yaptığından piksellerin kontrolü daha kolaydır.
  OLED paneller ilk olarak 1987 yılında Kodak firması tarafından kullanıldı. 
  OLED ekranlar daha ince yapıdadırlar. Bu nedenle mobil sektörde kullanılmaları daha avantajlıdır. Ekran parlaklığı, renk ve kontrast doygunluğu konusunda da LED ekranlara göre daha başarılıdırlar. Son yıllarda geliştirilen OLED ekranların enerji harcama konusunda da LED ekranlardan çok daha cimri olduğu görülmüştür.

  OLED ekranların belki de tek negatif noktası olan kısa ömür, günümüz teknolojisinde tarihe karışabilir. Henüz bir kaç yıl öncesinde, OLED panellerin ömürlerinin diğer ekranlara göre çok kısa olduğu söyleniyordu fakat günümüzde bu konu hakkında bu kadar ümitsiz bir durum söz konusu değil.

OLED çeşitleri nelerdir?

  • LED malzemenin çeşitli koşullarda değişime uğratılması ise farklı tipte OLED paneller ortaya çıktı. Plastik malzeme üzerine yerleştirilen ve bükülebilir özellikte olan OLED panellere FOLED (Flexible OLED) ismi veriliyor. FOLED paneller günümüzde mobil cihazlarda kullanılmaya başlandı.
  • Piksel dizilimi, yapısı ve panelin üretim aşamasına göre de OLED paneller çeşitli isimler almaktadırlar. POLED (Passive Matrix OLED) ismi verilen paneller, çözünürlüğün düşük veya sınırlı olduğu ekranlardır. Ekranın öne çıkmadığı cihazlarda kullanılabilir ve üretimi kolaydır. AMOLED (Active Matrix OLED) ekranlar ise tam tersine TFT piksel dizilimine, yüksek çözünürlük ve karmaşık bir üretim sürecine sahiptir. Ekran konusunda öne çıkan, akıllı telefon, dijital kamera gibi cihazlarda kullanılır.
  • Samsung firması, akıllı telefonlarında kullandığı AMOLED ekranlara kendi teknolojilerini ekleyerek bu ekranlara Super Amoled ismini vermektedir. Super Amoled ekranlarDisplay Matein verilerine göre şu an dünyanın en iyi akıllı telefon ekranıdır

BENCHMARK


Benchmarking; örnek edinme, örnek alma ve en çok da “kıyaslama” olarak Türkçeleştiriliyor. Örnek alınacak “referans noktası”nın belirlemesi anlamına gelen benchmarking;
  • bir işletmenin rekabet gücünü yükseltmek için, 
  • başarılı performansa sahip başka işletmelerin, 
  • iş yapma tekniklerini incelemesi, 
  • kendi teknikleri ile kıyaslaması ve  bu kıyaslamadan elde ettiği bilgileri kendi işletmesinde uygulaması’ anlamına geliyor.

Benchmarking’in Amacı Nedir?
  Kıyaslamanın amacını doğru tanımlayabilmek için, ne olup ne olmadığı konusunda bilgiye sahip olmak gerekiyor. Kıyaslama tekniği, hile, ahlaksızlık, yasa dışılık ya da sanayi casusluğu anlamına gelmiyor. Bütün bu yanlış anlaşılmalar, bir tarafın ürün ya da yöntemi gizlice kopyalayarak ona karşı şöyle ya da böyle avantaj elde edebileceği var sayımından kaynaklanıyor.
  Kıyaslama uygulaması iki şirketin işlem ve yöntemlerine ilişkin bilgileri paylaşma konusunda önceden anlaşmış olmalarını içerir. Her iki şirkette bilgi değişiminden bazı kazançlar bekler. Şirketler sahip olduğu bilgiyi vermemekte özgür olmakla birlikte, birbirlerini rakip olarak görmezler. Buna göre kıyaslama uygulaması bir işletmenin, işlemlerinin ya da iç proseslerinin endüstri içindeki ya da dışındaki ‘başarılı’ bir işletme ile karşılaştırılması ya da ölçülmesi sürecidir.

Kıyaslamanın amaçları 
  •  Kuruluşun amaç ve hedeflerini saptamakta yardımcı olmak,
  •  Hedef ve amaçlara ulaşmak için en iyi uygulamaları saptamak,
  •  Hedefleri, amaçları ve uygulamaları geçerli kılmak,
  •  Şirket kültürünü değiştirmek veya güçlendirmek,
  •  Şirketin stratejik olarak yönetilmesini sağlamak,
  •  Şirket içindeki daha iyi uygulamaları açığa çıkartmak,
  •  Maliyetleri düşürmek,
  •  Çalışanlarda motivasyon sağlamak,
  •  Rekabet avantajını ve şirket performansını arttırmak.
İyi bir kıyaslama çalışması yapısında şu özelliklere sahip olmalıdır;
  •  Aktif ve sürekli değişim ve gelişim odaklı olmalıdır,
  •  Atılımcı ve olumlu bir yaklaşımla yürütülmelidir,
  •  Değişim için en geçerli kanıttır,
  •  Yeni fikir ve görüşlere açıktır,
  •  Uygulamalara yöneliktir,
  •  Yalnızca en iyi uygulamalara dönüktür,
  •  Başkalarından önce, kendi üstünlüklerini bilmeyi gerektirir,
  •  Liderlik pozisyonuna odaklanır,
  •  Taraflar arasında karşılıklı kazanca dayanır,
  •  Temek ilkeleri ölçülebilir niteliktedir,
  •  İlk hedefi ilerlemektir, kararlı ve disiplinli olmayı gerektirir,
  •  Üst yönetimin desteğine dayanır,

14 Ekim 2016 Cuma

TRANSİSTÖR-KONDANSATÖR

TRANSİSTÖR

Transistörler NPN veya PNP biçiminde yerleştirilmiş üç yarı iletken maddenin bileşiminden oluşmaktadır. Beyz kutbu tetiklendiği zaman kollektör ve emiter arasında direnç değeri azalır ve akım geçirir hale gelir. Kollektör ve emiter arasından geçen akımın miktarı beyz kutbuna uygulanan akımın miktarına bağlıdır.

KONDANSATÖR


Kondansatörler yapısal olarak iki iletken levha arasına konulmuş bir yalıtkandan oluşur. İletken levhalar arasında bulanan maddeye elektriği geçirmeyen anlamaında dielektrik adı verilir. Kondansatörlerde dielektrik madde olarak; mika, kağıt, polyester, metal kağıt, seramik, tantal vb. maddeler kullanılabilir. Elektrolitik ve tantal kondansatörler kutupludur ve bu nedenle sadece DC ile çalışan devrelerde kullanılabilirler. Kutupsuz kondansatörler ise DC veya AC devrelerinde kullanılabilir.Kondansatörlerin elektrik depolama kapasitesi; plakaların yüzey alanına, plakalar arasındaki uzaklığa ve kullanılan dielektrik maddenin cinsine bağlı olarak değişir. Kondansatörler elektriği piller gibi uzun süre depolayamaz, herhangi bir devreye bağlı olmasalar da zamanla boşalırlar.

XOR XNOR AND NAND OR NOR




XOR kapısı
 Kapısı, girişindeki işaretler birbirinden farklı olduğu zaman çıkış olarak 1 verir, diğer tüm hallerde 0 verir.






XNOR kapısı
iki giriş ve bir çıkışa sahiptir ve ÖZELVEYA kapısının tersi işlem yapar. Bu kapıda giriş değişkenlerinin aynı değeri alması durumunda çıkış değeri lojik ‘1’ farklı olması durumunda lojik ‘0’ değerini alır.


AND kapısı
VE kapısının gerçekleştirdiği çarpma işlemi . veya * işareti ile gösterilir ve kapının yaptığı işlem Q=A*B şeklinde tanımlanır. Normal çarpma işleminin gerçekleştirildiği VE işleminde, giriş değişkenlerinin her hangi birinin 0 değerini alması ile çıkış 0 değerini alırken, girişlerin hepsinin 1 olması durumunda çıkışta 1 değerini alır. Bu durum giriş değişkeni ikiden fazla olan VE kapıları içinde geçerlidir. (Q=A*B*C)


NAND kapısı
Lojikte yaygın olarak kullanılan diğer bir kapı VE ile DEĞİL kapılarının birleşmesiyle oluşan VEDEĞİL (NAND)kapısıdır. Bu kapıda girişlerin her hangi birinin ‘0’ olması durumunda çıkış ‘1’ olmaktadır. Girişlerin tümü ‘1’ olduğu zaman ise çıkış ’0’ olmaktadır.


OR kapısı
VEYA (OR) işlemine tabi tutulan A ve B değişkenleri, aşağıda görülen doğruluk tablosundaki işlemleri gerçekleştirir. VEYA işleminin diğer toplama işlemlerinden farkı, iki değişkenli sistemde her iki girişin 1 olması durumunda çıkışın 1+1=1 olmasıdır. Q eşit A veya B olarak ifade edilen çıkış ifadesinin 1 olması için, girişlerden herhangi birinin 1 olması yeterlidir.


NOR kapısı
VEYA ve DEĞİL kapılarının birleşiminden oluşan VEYADEĞİL kapısı VEYA kapısının gerçekleştirirdiği işlemin tersini yapar. VEYADEĞİL kapısında girişlerden herhangi birinin ‘1’ olması durumunda çıkış ‘0’ olmaktadır. Girişlerin hepsi ‘0’ ise çıkış ‘1’ olur.



AMD İŞLEMCİLERİNİN CPU-Z



SOCKET AM3+


SOCKET AM3


SOCKET FM2+




SOCKET FM2







İNTEL İŞLEMCİLERİNİN CPU-Z


SOCKET 2011 LGA





SOCKET 1156 LGA


SOCKET 1155 LGA


SOCKET 1151 LGA


SOCKET 1150 LGA








13 Ekim 2016 Perşembe

İNTEL İN İŞLEMCİLERİNİN KOD ADLARI-2

11. Katmai Descuthes işlemcisinin halefi olan bu işlemciye SSE ve geliştirilmiş MMX komut setleri eklenmiştir. 0.25 mikron teknolojisi ile 450-600 Mhz saat hızlarında çalışacak modelleri üretilmiştir. 512KB L2 bellek ve 32KB L1 belleğe sahip olan bu işlemci, 100 Mhz sistem veri yolu kullanır.
12. Celeron Bu işlemci Intel'in devrimci bir ürünüdür. Intel, ilk kez bu ürünle, düşük maliyetli sistemler için çalışmaya başlamıştır. Bu işlemcilerde L2 bellek ya çok azdır ya da hiç kullanılmamıştır. Bu ailenin üyelerini Covington, Mendocino, Dixon olarak sayabiliriz. İlk Celeron işlemcisi Nisan 1998'de piyasaya sürülmüştür. Soket 370 ve Slot 1 versiyonları üretilmiştir.
13. Covington Celeron ailesinin ilk temsilcisidir. Çekirdekte Deschutes temel alınmıştır. 0.25 mikron teknolojisiyle üretilen bu işlemci 266-300 Mhz saat hızlarında çalışır. 32KB L1 bellek (16KB veri ve 16KB komut) olmasına rağmen L2 belleği yoktur. 15 Nisan 1998'de piyasaya sürülen bu işlemcide üretim maliyetini düşürmek amacıyla L2 bellek kullanılmamıştır. İşlemci çekirdeği 2 volt gerilimle çalışır. Slot 1 fiziksel arayüzü kullanılmıştır.
14. Mendocino Celeron ailesinin devamı bu işlemciyle gelmiştir. Öncülü olan Covington'dan fartklı olarak işlemcide 128KB L2 bellek bulunur. İşlemci 300-533 Mhz saat hızlarında çalışır. Veri yolu olarak hala 66 Mhz kullanılır. 0.25 ve 0.22 mikron teknolojileri ile üretilen işlemcilerde L2 bellek çekirdekle eş hızlı olarak çalışır. 8 Ağustos 1998'de piyasaya sürülen işlemci 2 voltluk gerilime ihtiyaç duyar. Başlarda Slot 1 arayüzü ile üretilen işlemci (300A-433 Mhz'lik modeller) daha sonra Soket 370 arayüzünde üretilmiştir (300A-533 Mhz'lik modeller).
15. Dixon Celeron ailesinin diğer bir üyesi olan Dixon 0.25 mikron teknolojisi ile üretilmiş bir mobil bilgisayar çözümüdür. 32KB L1 bellek ve tıpkı Mendocino'da olduğu gibi çekirdekle birlikte paketlenmiş 256KB L2 belleği vardır. Çekirdek hızı 300 ile 500 Mhz arasında değişir. 66 Mhz sistem veriyolu kullanır. Resmi sınıflandırmada göre mobil Pentium II olarak anılır.
16. Coppermine Coppermine 0.18 mikron teknolojisiyle üretilmiş bir Pentium III'tür. 256KB L2 belleğe sahip işlemci 100 ve 133 Mhz sistem veri yollarında çalışabilir. 533-1000 Mhz saat frekanslarında üretilmiştir.
17. Coppermine (FC-PGA 370) Bu işlemci Coppermine'ın ucuz bir versiyonudur. FlipChip PGA 370 tekniği ile Soket 370 platformlar için paketlenmiştir. Ancak Celeron'ların kullandığı Soket 370 ile uyumlu değildir. İşlemci 100 Mhz sistem veri yolu kullanır. FC-PGA Coppermine işlemcilerinin en düşük versiyonu 500 Mhz'liktir. 1,65 volt çekirdek gerilimine ihtiyaç duyar.
18. Coppermine 128K Celeron işlemcilerin yeni versiyonları Coppermine 128K kod adı ile anılır. 566 Mhz'den başlayan bu işlemcilerde Coppermine çekirdeği kullanılır. Ancak L2 bellek 128KB'a düşürülmüştür. Bu işlemci Coppermine çekirdekli Pentium III işlemcisine yakın özellikler sergilemektedir. Aslında tek farkı L2 belleğinin azaltılmış olmasıdır. Celeron'larda SSE komut seti desteği ilk kez bu işlemcide görülür.
19. Tualatin Intel'in bu işlemcisi 0.13 mikron teknolojisiyle üretilmiş Coppermine'dan başka birşey değildir. İşlemcide giriş/çıkış (I/O) gerilimi değiştirilmiştir. Soket 370 platformları için üretilmiştir.
20. Timna Coppermine 128'in mobil platformlar için geliştirilmiş halidir. İşlemciye DRAM kontrolörü eklenmiştir.
21. Xeon Tıpkı öcülünde olduğu gibi Xeon işlemcilerde L2 bellek çekirdekle aynı hızda çalışır. Sunucu platformları için tasarlanmış, Slot 2 yapısı kullanılan ilk işlemcidir. Çoklu işlemci desteği vardır. 0.25 mikron teknolojisi ile üretilen bu işlemcide Deschutes çekirdeği temel alınmıştır. 512, 1024 ve 2048KB'lık CSRAM L2 belleklere sahip modelleri üretilmiştir.
22. Tanner Bir Pentium III Xeon işlemcisi olan Tanner 500 Mhz hızda çalışır. Diğer Xeon'larda olduğu gibi Tanner'de de 512, 1024, 2048KB'lık CSRAM L2 bellekli modeller mevcuttur. 32KB L1 belleğe sahiğ Tanner işlemcisi MMX ve SSE komutlarını destekler.
23. Cascades 0.18 mikron teknolojisi ile üretilen bu Pentium III Xeon, aslında bir sunucu Coppermine'dır. Çekirdekle birlikte paketlenmiş 256KB L2 belleğe sahiptir. 600 Mhz hızında çalışan bu işlemci 133 Mhz sistem veri yolu frekansını kullanır. Slot 2 platformları için tasarlanan bu işlemcinin ilk versiyonları sadece ikili işlemci desteğine sahiptir.
24. Willamette Yeni teknolojileri beraberinde getiren bu işlemcide Quad-Pumped veri yolu mimarisi kullanılır. Böylece 100 Mhz'lik sistem veri yolu 400 Mhz'lik etki yaratır. 256KB L1 bellek ve 512KB L2 bellekle birlikte paketlenen çekirdek 0.18 mikron teknolojisi ile üretilmiştir. Intel, performansı artırmak amacıyla bu işlemciye icra birimleri ve çözücüler yerleştirmiştir. Kayar nokta işlemlerinde Coppermine çekirdekli bir işlemciden 5 kat daha fazla performans sergileyen bu işlemcinin üretiminde bir süre sonra 0.13 mikron teknolojisine geçilmiştir. Ayrıca işlemcide Soket 423 arayüzü kullanılır.
25. Northwood 0.13 mikron teknolojisi ile üretilen mobil bir Willamette işlemcisidir. 2001 yılı ilk çeyreğinde piyasaya sürülmüştür.
26. Foster Aslında bir Intel Xeon (Pentium 4 sunucu versiyonu) işlemcisi olan Foster Socket 603 platformları için tasarlanmıştır. 0.18 mikron teknolojisiyler üretilen Foster'da daha sonra 0.13 mikron teknolojisine geçilmiş ve işlemci Gallatin olarak adlandırılmıştır.
27. Merced Intel'in birinci nesil 64 bitlik işlemcisidir. Slot M platformları için tasarlanan işlemci üzerinde geliştirmeler yapan Intel McKinley kod adıyla yeni versiyonu piyasaya sürmüştür. 0.18 mikron teknolojisiyle üretilmiştir.
28. McKinley Intel'in ikinci nesil 64 bitlik işlemcisi olan McKinley, Merced işlemcisinin takipçisidir. Bu işlemci de öncülü gibi 0.18 mikron teknolojisiyle üretilmiş ve Slot M platformuna uygun şekilde paketlenmiştir.
29. Madison 0.13 mikron teknolojisi ile üretilmiş McKinley işlemcisidir.
30. Deerfield Intel Madison işlemcisinin ucuz bir versiyonudur. Slot M platformuna uygun paketlenmiştir.

İNTEL İN İŞLEMCİLERİNİN KOD ADLARI-1

1. 486SX Intel firmasının ürettiği ilk işlemcilerden biri olan 486SX işlemcisinin bir çok modeli mevcuttur. Bunlar sırasıyla 486SX (P23 kod adı ile anılır. Soket 1 yapısı kullanılmıştır), 486SX-SL Enhanced (P23S kod adı ile anılan bu işlemci Soket 1 platformu için üretilmiştir), 487SX (P23N, coprocessor eklenmiştir, Soket 1 platformu)
2. 486DX 486SX işlemcisini temel alan 486DX işlemcisinin farklı modelleri üretilmiştir. Bunların arasında 486DX (Soket 1 platformu), 486DX SL-enhanced (P4S kod adlı, Soket 1), 486DX2 (P24, Soket 1), 486DX2 SL-enhanced (P24S, Soket 1), 486DX2 (P24C kod adlı, Soket 3), 486DX4 (P24D, Soket 3), 486DXODP (P23T kod adlı, geliştirilmiş versiyon, Soket 3), 486DXODPR (P4T kod adlı, Overdrive teknolojisi, Soket 1,2,3 platformları), PODP5V (P24T, 486'lar için Pentium OverDrive teknolojisi, Soket 2,3), 486DX4 (P24CT kod adlı, 3,3 volt çekirdek gerilimi, Soket 2,3), UMC 5 DX (Amerika'da satışa sunulmayan bu işlemci U5D kod adı ile anılır, Soket 2,3 platformları için tasarlanmıştır), UMC 5
3. 80486DX4 P24C kod adlı bu işlemci Intel'in dördüncü kuşak işlemcilerinin temsilcilerinden biridir. Mart 1994'te piyasaya sürülen bu işlemcinin 75 ve 100 Mhz'l'k versiyonları üretilmiştir. İşlemci saat çarpanı 3 olan bu işlemci 25 ve 33 Mhz'lik veri yolunu kullanabilir. 0.6 mikron CMOS teknolojisi ile üretilmiştir ve 1.6 milyon transistör içerir. 32 bitlik işlemci 168 pinlik PGA seramik paketlere yerleştirilmiştir ve 3,3 volt çekirdek geriliminde çalışır. Saniyedeki maksimum veri aktarım kapasitesi 95.4 MB'tır. Aynı zamanda 4 GB bellek adresleme yeteneği olan işlemci 64KB L2 belleğe sahip olup bellek hızı veri yolu hızına eşittir. x86 komut seti desteklenir. 32 bit kaydedici, 1 adet tamsayı işlemcisi ve 1 adet kayar nokta işlemcisi çekirdeğe dahil edilmiştir. SX (Intel'in bu işlemcisi de Amerika'da satışa sunulmamıştır. Kod adı U5S olan bu işlemci Soket 1,2,3 platformları için tasarlanmıştır)
4. Pentium P5 ailesinin ilk işlemcisi Mart 1993'te üretildi. İlk Pentium kuşağı P5 olarak bilinir (80501 adıyla da anılır). Bu işlemci 0.80 mikron teknolojisiyle üretilmiştir ve 60-66 Mhz FSB hızını destekler. İşlemci çekirdek gerilimi 5 volttur. Bu işlemcilerde çekirdek FSB hızında çalışır (60-66 Mhz). Sadece soket 4 platformuna uygun olarak tasarlanmıştır. Bu işlemci ailesinin bir sonraki temsilcisi olan P54 (80502), P5'ten bir yıl sonra piyasaya sürülmüştür. 0.50 mikron teknolojisiyle üretilen bu işlemci 3.3 volt gerilimde çalışır. Daha sonraları 0.35 mikron üretim teknolojisine geçilmiştir. 75 ile 200 Mhz arası hızlarda çalışan bu işlemci 16KB (8KB veri ve 8KB komut) L1 belleğe sahiptir.
5. Pentium Pro İlk 6. nesil İntel işlemcisi olan Pentium Pro, zamanının oldukça devrimci bir yeniliğidir. Bu işlemcide İntel ilk kez, çekirdekle eş hızlı L2 belleği, işlemci çekirdeği ile birlikte paketlemiştir. 0.50 ve 0.35 mikron teknolojileri ile üretilmiş versiyonları mevcuttur. 0.35 mikron teknolojisi ile üretilen versiyonu L2 bellek miktarını artırmaya imkan sağlamıştır. Böylece işlemci 256, 512, 1024 ve 2048KB L2 ve 16KB L1 bellekle piyasaya sürülmüştür. İşlemci 150-200 Mhz saat hızlarında çalışmaktadır. 60-66 Mhz veri yolu hızını destekleyen bu işlemci sadece Soket 8 platformlarında çalışmaktadır. Pentium Pro, Pentium'un tüm komutlarını desteklemektedir (MMX desteklenmez) ve buna ek olarak cmov, fcomi gibi birkaç komut daha işlemciye eklenmiştir.
A. Pentium/MMX teknolojisi Intel'in bir sonraki önemli adımı, 57 komutluk MMX komut setini dahil ettiği P55 işlemcisini üretmek olmuştur. 8 Ocak 1997'de piyasaya sürülen işlemcide 0.35 mikron üretim teknolojisi kullanılmıştır. Çekirdek gerilimi 2,8 volta düşürülmüştür. L1 bellek öncülünün iki katıdır (32KB). İşlemci soket 7 platformlar için tasarlanmış olup 166-233 Mhz saat hızlarında çalışır.
6. Tillamook Dizüstü bilgisayarlar için tasarlanan ilk Intel işlemcidir. 0.25 mikron üretim teknolojisine geçilmesiyle işlemci saat hızının artırılması ve çekirdek geriliminin azaltılması planlanmıştır. Böylece mobil bilgisayarlar masaüstü sistemlerin performansına ulaşabilecektir. İşlemci 32KB L1 bellek ve MMX komut setleri ile donatılmıştır. 133-266 Mhz hızlarda çalışan bu işlemci 60-66 Mhz veri yolu hızını destekler. 8 Ocak 1997'de piyasaya sürülmüştür.
7. Pentium II P6/x86 ailesinin bu temsilcisi Mayıs 1997'de piyasaya sürülmüştür. Bu işlemci ailesine mensup farklı kullanıcı gereksinimlerine uygun üretilmiş bir çok model vardır. Orta çaplı bilgisayarlar için tasarlanmış Pentium II (Klamath, Deschutes, Katmai, vb.), düşük maliyetli sistemler için tasarlanan Celeron (Covington, Mendocino, Dixon, vb.), yoğun kullanımlar ve sunucu çözümleri için tasarlan Xeon (Xeon, Tanner, Cascades, vb.) bu ailenin birer üyesidir.
8. Kalamath Pentium II ailesine mensup ilk işlemcidir. O an için daha gelişmiş üretim teknolojileri olmasına rağmen bu işlemci 0.35 mikron teknolojisi ile üretilmiştir. Bu yüzden işlemci saat hızı 300 Mhz'den fazla değildir. 233-300 Mhz hızlarında çalışan modelleri bulunan bu işlemci 66 Mhz sistem veri yolunu kullanır. Slot 1 yapıda üretilen işlemcide 512KB'lık L2 bellek işlemcinin yarı hızında çalışır. 32Kb'lık L1 belleğe sahip olup 2,8 volt çekirdek gerilimine ihtiyaç duyar. MMX komutlarını destekleyen işlemci 7 Mayıs 1997'de piyasaya sürülmüştür.
9. Deschutes 0.25 mikron teknolojisi ile üretilen işlemci 2 volt çekirdek geriliminde çalışır. Böylece Intel 266-450+ Mhz hızlarında çalışan işlemciler yapabilmiştir. 66 ve 100 Mhz sistem veri yolu kullanan modelleri vardır. L1 bellek 32KB ve L2 bellek 512KB'tır. İşlemci Slot 1 platformlar için tasarlanmıştır. 26 Ocak 1998'de piyasaya sürülmüştür.
10. Tonga 2 Nisan 1998'de piyasaya sürülen, mobil bilgisayarlar için tasarlanmış bu işlemcide Deschutes çekirdeği kullanılmıştır. 233-300 Mhz hızlarında çalışan işlemci 66 Mhz sistem veri yolunu destekler.

AMD NİN İŞLEMCİLERİNİN KOD ADLARI

1. K5  AMD'nin ilk işlemcisidir. Soket 5 platformunu kullanır.

2. K6AMD bu işlemciyi Nisan 1997'de, Pentium II'den bir ay önce, piyasaya sürmüştür. Bu işlemci 0.35 mikron teknolojisi ile üretilmiştir (daha sonra 266 Mhz'lik K6'lar 0.25 mikron teknolojisi ile üretildi). Bu aileye mensup işlemciler 166-233 Mhz saat hızlarında çalışmaktadır. AMD tarafından satın alınan NexGen firmasının geliştirdiği, 686 işlemcisi temel alınarak tasarlanmıştır. L1 bellek miktarı 64KB'a artırılmıştır (32KB veri ve 32KB komut). İşlemciye MMX komut seti dahil edilmiştir. Daha sonraları 266 ve 300 Mhz saat hızında çalışan K6 Model 7 (mobil versiyon) modeli piyasaya sürülmüştür.

3. Little FootLittle Foot kod adı verilen bu işlemci aslında 0.25 mikron teknolojisiyle üretilmiş bir K6 Model 7'dir. Soket 7 platformlarına uygun olarak üretilmiştir.

4. K6-2 Bu işlemci yeni K6 kuşağının ilk temsilcisidir. Mayıs 1998'de piyasaya sürülmüştür. Bu işlemciyi öncüllerinden ayıran ana özellikler işlemciye eklenen 3Dnow! komut seti ve 100 Mhz FSB hızıdır. İşlemci 64KB L1 bellekle donatılmıştır (32KB veri ve 32KB komut alanı). L2 bellek hala anakart üzerinde bulunmaktadır ve FSB hızında çalışmaktadır. K6-2 işlemcisinin iki modeli vardır. İlk model 266 (66x4), 300 (100x3), 333 (95x3,5), 350 (100x3.5) ve 366 (66x5.5) Mhz hızlarında, ikinci model ise 380, 400, 450 ve 475 Mhz saat hızlarında çalışmaktadır. İkinci modeli ilkinden ayıran özellik ise yeni bir çekirdek yapısı olan K6-III ile üretilmesidir.

5. Chompers AMD K6 modeli üzerinde bazı geliştirmeler yapıp Chompers işlemcisini piyasaya sürdü. İşlemciyi farklı kılan özellik ise 3D uygulamaları için geliştirilmiş 3DNow! komut setinin çekirdeğe dahil edilmiş olmasıydı. Bu komut seti ile AMD K6-3D (Chompers) gerçekten müthiş bir performans sergiliyordu. Soket 7 ve Super 7 platformları için modelleri piyasaya sürüldü.

6. Sharptooth (K6-III) Bu işlemcide AMD ilk kez L2 belleği işlemcinin çekirdeğine yerleştirmiştir. Bundan önceki işlemcilerde L2 bellek anakart üzerindeydi. Bu işlemci Soket 7 platformlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Aslında bu işlemci çekirdeğine 256KB L2 bellek yerleştirilmiş K6-2'den başka bir şey değildir. L2 bellek işlemci ile aynı saat hızında çalışmaktadır. 64KB L1 bellek çekirdeğe dahil edilmiştir, 512KB-2MB arası L3 bellek istek doğrultusunda anakarta takılabilir. İşlemci Şubat 1999'da piyasaya sürülmüş olup 400 ve 450 Mhz'lik iki versiyona sahiptir.

7. K6-2+Soket 7 platformu için üretilmiş işlemcilerden biri olan K6-2+'de 0.18 mikron teknolojisi kullanılmıştır. 128KB L2 bellek işlemci çekirdeğinde, işlemci saat hızında çalışmaktadır.

8. ArgonBu K7 çekirdeğinin kod adıdır.

9. CorvetteMobil Athlon'lara verilen kod adıdır. Daha sonraları Palamino olarak adlandırılmıştır.

10. K7 (Athlon)AMD ilk kez bu işlemcisi ile Intel işlemcilerinin kopyalarını üretmekten vazgeçmiştir. O günün işlemcileri arasında 128KB ile (64KB veri ve 64KB komut) eşsiz bir L1 belleğe sahiptir. Aynı zamanda 512KB'lık L2 bellek işlemci saat hızının yarısı hızında çalışmaktadır. Sistem veri yolunda EV-6 protokolü kullanılmıştır. Böylece aynı protokolü kullanan Alpha işlemcileri ile platform uyumu sağlanmıştır. Bu, aynı anakartta Athlon ya da Alpha işlemcilerden birinin kullanılabilmesi anlamına geliyor. Sistem veri yolu hızı 200 Mhz olan işlemcinin gerçekte 400 Mhz'e kadar potansiyeli vardır. İşlemci çekirdeğine dahil edilmiş MMX komut seti K6-III'e göre daha gelişkindir. Slot A yapısını kullanan işlemci 500-850 Mhz arası hızlarda üretilmiştir.

11. Plutoİlk Athlon K7, Pluto çekirdeği ile bir Slot A modelidir. 500 MHz ila 700 MHz hızlar arasında, 0.25 mikron teknolojisiyle üretilen bu işlemci 22 milyon transistör içeriyor. Ağustos 1999'da piyasaya sürülen bu işlemciden kısa bir süre sonra Orion çekirdeği geliştirilmiştir.

12. OrionPluto çekirdekli Athlon K7'nin üretilmesinden kısa bir süre sonra AMD 0.18 mikron teknolojisiyle daha iyisini yaparak daha küçük Orion çekirdeğini (K75) çıkardı. Bu modelle Slot A üzerinde 1000 MHz'e kadar hızlar mümkündür. 512 KB L2 önbellek işlemci modülü üzerinde harici olarak yer alır.

13. ThunderbirdThunderbird, soket yapıya sahip bir Athlon işlemcidir. Orion çekirdekli Athlon K752'in aksine, Athlon'un Thunderbird modelinde çekirdekle aynı hızda çalışan bütünleşik 256 KB L2 önbellek bulunur. Thunderbird'ün iki temel versiyonu vardır: 100 MHz FSB ve 133 MHz FSB. İkincisi 900 MHz'den başlıyor. Bu versiyonlar kullanıcılar arasında "B" (100 MHz) ve "C" (133 MHz) takıları ile bilindiler. 1100 Mhz hızında üretilen ilk modeli 512KB, işlemciyle aynı saat frekansında çalışan tümleşik L2 belleğe sahiptir. du. Bu tarihte dar bütçeli PC kullanıcıları bile büyük ligde oynama fırsatı buldular. Bir süre sonra 1400 MHz'lük üst seviye Athlon işlemcinin aşırı ısındığı görüldü; 0.18 mikron'luk bu CPU 72.1 W güç tüketiyordu. Soket A platformu için üretilen bu işlemci 2000 yılının ikinci çeyreğinde piyasaya sürülmüştür.

14. SplitfireSplitfire işlemcisi dar bütçeli tüketiciler için uygun bir çözümdür. L2 belleği azaltılmış bir Athlon Thunderbird işlemciden başka bir şey değildir. Böylece ucuz ve performanslı bir işlemci piyasaya sürülmüş oldu. L2 bellek Splitfire işlemcisinde 64KB'a (32KB veri ve 32KB komut) düşürülmüştür. 64KB'lık L2 bellek işlemci çekirdeğiyle aynı saat frekansında çalışır. İşlemci L1 önbelleği 128KB olup çekirdek saat frekansıyla eş zamanlı çalışır. Bu işlemci de 2000 yılının ikinci çeyreğinde piyasaya sürülmüştür.

15. CamaroMobil Duron'lara Comaro kod adı verilmiştir.

16. PalaminoThunderbird çekirdekli Athlon Palomino çekirdeği ile güncellendi. Bu modeller 1500+'dan 2100+ arası saat frekanslarında çalışacak şekilde imal edilmiştir. AMD aynı zamanda yeni ve işlemcinin saat hızını doğrudan yansıtmayan bir model numaralama sistemi getirdi. 0.18 mikron teknolojisiyle üretilen bu işlemcide transistör sayısı 37.5 milyona ulaşmıştır. Tabii Palamino'da yeni özellikler de vardır. İlk başlarda destekleyen anakart olmasa da termal diyot ilk kez işlemciye dahil edildi. AMD, Palomino çekirdeğinden itibaren işlemciye SSE eklentilerini getirdi. Önbellekte ise bir değişiklik yapılmadı.

17. Morganorgan kod adlı Duron işlemcisinin 900 ile 1300 Mhz saat hızları arasında çalışan 5 modeli üretilmiştir (900, 1000, 1100, 1200 ve 1300 Mhz). Duron işlemcilerde kullanılan Splitfire çekirdeği bu modellerde yerini daha gelişmiş bir çekirdek olan Palamino çekirdeğine bırakır. Morgan işlemcisinde 128KB dahili L1 bellek ve 64KB dahili L2 önbellek işlemci saat frekansıyla eş zamanlı olarak çalışır. Morgan işlemcisini Splitfire'dan ayıran en önemli özellik ise SSE komut setinin desteklenmesidir. İşlemcide MMX, MMX+, SSE, 3DNow! ve 3DNow!+ komut setleri desteklenir. 0.18 mikron teknolojisiyle üretilen Morgan, Mayıs 2001 yılında piyasaya sürülmüştür. 100 Mhz FSB hızında çalışan işlemcide 25.18 milyon transistör bulunmaktadır.

18. AppaloosaMorgan işlemcilerin üretim teknolojisinde değişiklik yapan AMD Appaloosa kod adı ile 0.13 mikronluk Duron işlemcisini piyasaya sürdü. İşlemcinin diğer özelliklerinde değişiklik yapılmadı.

19. MustangMustang, Athlon işlemcisinin sunucu platformları için tasarlanmış bir versiyonudur.

20. Thoroughbred AThoroughbred A çekirdeği ile birlikte AMD Athlon'un devre genişliğini 0.13 mikrona indirdi. Maksimum güç tüketimi öncülüne yakındır. 1700+'den 2100'e kadar 5 farklı modeli üretilmiştir. Nisan 2002- Haziran 2002 arasında üretilen bu işlemci yerini daha sonra Thoroughbred B modeline bırakmıştır.

21. Thoroughbred BAMD Thoroughbred ile baskıyı artırıyordu: Thoroughbred B, Thoroughbred Aversiyonuna kıyasla 7 değil 8 ara katman içermektedir. Ayrıca FSB hızında da bir fark vardır. XP 1700+'dan XP 2400+'a uzanan modeller 133 MHz FSB hızıyla çalışırken, XP 2600+ ve XP 2800+ 166 MHz'de çalışıyor. Burada bahsedilen son işlemci piyasaya sürülmedi ama örnekleri basına dağıtıldı.

22. BartonAMD Athlon'un evrimindeki son aşamaya Barton çekirdeği ile ulaşıldı. Öncülüne göre L2 önbelleği iki katına çıkarılarak 512 KB yapılmıştır, saat hızı ise düşürüldü. İşlemciyi özel kılan bir şey de 333 Mhz (166x2) FSB hızında çalışmasıdır. Bu çekirdekte transistör sayısı 54.3 milyona ulaşmış ve güç tüketimi 74.3 W olmuştur. AMD, bir işlemci jenerasyonunda ilk kez işlemci performansını önceki modele (XP 2800+) göre düşürdü.

23. HammerAMD tarafından üretilen ilk 64 bit işlemcidir. AMD Hammer, 64-bitlik K8 ailesinin ilk x86-64 işlemcisidir. Bu işlemci gelecek nesilin masaüstü ve sunucu platformları için güçlü bir çözüm olarak sürekli geliştirilme aşamasındadır. İşlemci 64 bit olmasına rağmen 32 bitlik uygulamaları da rahatlıkla çalıştırmaktadır. Böylece geriye uyumluluk sağlanmıştır.

24. OdessaBu işlemci mobil bir Athlon 64 olacak. 64 ve 32 bitlik uygulamalara uyumlu olacak bu işlemcinin üretimi 0.09 mikron teknolojisiyle yapılacak. Böylece AMD işlemcilerine daha fazla özellik ekleyebilecek.

25. San DiegoAthlon 64'ün masaüstü sistemler için tasarlanmış bir versiyonu olan bu işlemci tıpkı Odessa gibi 0.09 mikron teknolojisiyle üretilecek. 64 ve 32 bitlik uygulamalarla uyumlu olacak.

26. Athens Bu işlemci de Odessa ve San Diego gibi 64 bitliktir. Sunucu sistemler için tasarlanan bu işlemcinin 2004'ün ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

8 Ekim 2016 Cumartesi

BIOS Menüleri Nelerdir?


STANDARD CMOS SETUP
BIOS FEATURES SETUP
CHIPSET FEATURES SETUP
INTEGRATED PERIPHERALS
POWER MANAGEMENT SETUP
PNP/PCI CONFIGURATION
LOAD BIOS DEFAULTS
LOAD SETUP/PERFORMANCE DEFAULTS
SUPERVISOR PASSWORD
USER PASSWORD
SAVE & EXIT SETUP
EXIT WITHOUT SAVING

İntelde kuzey ve güney köprüsüne verilen ismler





İNTEL son zamanlarda (810 chipsetlerden sonra)kuzey köprüsüne MCH güney köprüsüne ICH adını vermiştir.


İNTELİN GÜNCEL İŞLEMCİ SOKETLERİ



  •    Soket LGA 1150
  •    Soket LGA 1051
  •    Soket LGA 1155
  •    Soket LGA 1156
  •    Soket LGA 2011
  •   Soket LGA 2011-v3

REGÜLATÖR


   

   Şebeke geriliminde belirli zamanlarda yükselme ve düşme gibi dengesizlikler meydana gelir. Bu dengesizlikler verim kaybına sebep olur. İşte tüm bu olağan dışı dengesizlikleri önlemede kullanılan cihazlarda regülatörlerdir. Yani gerilim dengelemesi yaparak verimi arttırmayı sağlar. Frekans, güç, basınç, gerilim, hız ve akım gibi birçok fiziksel büyüklüğü sabit tura ve bu değerleri tekrar değiştirerek sabit tutabilir.

   Ayrıca regülatörler, elektronik korumasistemi sayesinde ayar dışındaki gerilimlerdeki düşme ve yükselmelerde de çıkış gerilimini elektromekanik olarak keser. Bu durumdan kaynaklı olabilecek tüm hasarları da önler. Bu yüzden regülatörler fotokopi, bilgisayar, fax, labaratuvar cihazları, ev ve aydınlatma sistemleri gibi daha pek çok şebekede kullanılır