21 Ekim 2016 Cuma

OLED (Organic Light Emitting Diode)


  
Işık yayan diyot anlamına gelir.


OLED ekranda görüntü nasıl oluşur ve LED ekrandan farkı nedir?


  OLED ekranlarda görüntü, çok sayıdaki organik filmden elektrik akımının geçmesi ile oluşan ışımadan oluşmaktadır. Bu şekildeki görüntü oluşumu LCD’den tamamen farklıdır. 
  OLED ekranlarda her piksel kendi ışığını kendisi oluşturup yayarken LCD ve LED ekranlarda piksellerin aydınlatılması için arka ışık aydınlatması gerekmektedir. Bu nedenle OLED ekranlarda her piksel ayrı ayrı iş yaptığından piksellerin kontrolü daha kolaydır.
  OLED paneller ilk olarak 1987 yılında Kodak firması tarafından kullanıldı. 
  OLED ekranlar daha ince yapıdadırlar. Bu nedenle mobil sektörde kullanılmaları daha avantajlıdır. Ekran parlaklığı, renk ve kontrast doygunluğu konusunda da LED ekranlara göre daha başarılıdırlar. Son yıllarda geliştirilen OLED ekranların enerji harcama konusunda da LED ekranlardan çok daha cimri olduğu görülmüştür.

  OLED ekranların belki de tek negatif noktası olan kısa ömür, günümüz teknolojisinde tarihe karışabilir. Henüz bir kaç yıl öncesinde, OLED panellerin ömürlerinin diğer ekranlara göre çok kısa olduğu söyleniyordu fakat günümüzde bu konu hakkında bu kadar ümitsiz bir durum söz konusu değil.

OLED çeşitleri nelerdir?

  • LED malzemenin çeşitli koşullarda değişime uğratılması ise farklı tipte OLED paneller ortaya çıktı. Plastik malzeme üzerine yerleştirilen ve bükülebilir özellikte olan OLED panellere FOLED (Flexible OLED) ismi veriliyor. FOLED paneller günümüzde mobil cihazlarda kullanılmaya başlandı.
  • Piksel dizilimi, yapısı ve panelin üretim aşamasına göre de OLED paneller çeşitli isimler almaktadırlar. POLED (Passive Matrix OLED) ismi verilen paneller, çözünürlüğün düşük veya sınırlı olduğu ekranlardır. Ekranın öne çıkmadığı cihazlarda kullanılabilir ve üretimi kolaydır. AMOLED (Active Matrix OLED) ekranlar ise tam tersine TFT piksel dizilimine, yüksek çözünürlük ve karmaşık bir üretim sürecine sahiptir. Ekran konusunda öne çıkan, akıllı telefon, dijital kamera gibi cihazlarda kullanılır.
  • Samsung firması, akıllı telefonlarında kullandığı AMOLED ekranlara kendi teknolojilerini ekleyerek bu ekranlara Super Amoled ismini vermektedir. Super Amoled ekranlarDisplay Matein verilerine göre şu an dünyanın en iyi akıllı telefon ekranıdır

1 yorum:

  1. You may search for our products through the search bar on our website. If you would like to receive a copy of our product catalog, please contact us at info@alfa-chemistry.com. β-NPB

    YanıtlaSil